قبولی کنکور در سایه کرونا مهمترین نگرانی بسیاری از دانش آموزان و والدین در سال جاری است، بسیاری از داوطلبان کنکورسال 99 همانند سایر داوطلبان در سالهای گذشته، آینده خود را درگرو نتیجه این آزمون میدانند در حالی که شیوع ویروس کرونا چارچوب برنامه ریزیها را تحت تاثیر خود قرارداد و آشفتگی خاصی را دربین کنکوریها ایجاد کرد.
کنکور در شرایط عادی به عنوان یک چالش اجتماعی برای دانش آموزان و خانوادهها محسوب میشود در حالی که امسال کرونا سبب شد تا کنکوریها شرایطی همراه با نگرانی برای قبولی کنکور در سایه کرونا را در زمینه سلامت فردی و اجتماعی را به دلیل شیوع بیماری کرونا تجربه کنند.
تعطیلی مدارس، آموزش غیرحضوری و تعویق برگزاری کنکور، اضطراب دانش آموزان کنکوری را چند برابر سالهای گذشته کرده است که مهار آسیبهای آن به خصوص در زمینه اضطراب نیاز به توجه بیشتری دارد.
مقابله با اضطراب کنکور
اضطراب در حد متعادل برای انجام امور روزمره لازم است، اما اگر از اندازهی طبیعی بیشتر شود مانعی در انجام کارها ایجاد میکند.
علائم اضطراب : افزایش ضربان قلب، تندشدن تنفس، سفت شدن عضلات، خشک شدن دهان، معده درد، عرق ولرزش، سرگیجه، تاری دید، احساس خفگی، حالت تهوع، تکرر ادرار و…..
اضطراب برتفکر، یادگیری و ادراک فرد اثر میگذارد و با کاهش تمرکز وقدرت یادآوری، میتواند در یادگیری اختلال ایجاد کند.
راههای مهار اضطراب : در مواقعی که وقت کافی نداریم و ناچاریم سریع خود را آرام کنیم میتوان از ریلکسیشن سریع استفاده کردبه این صورت که ماهیچههای انگشت پا را منقبض کرد وتا10 بشمارید سپس آن ها را رها کنید، سپس به ترتیب رانها، شکم، کم، گردن و صورت را منقبض کرده و بعد از 10 شماره رها کنید.
ورزش روحیه مقاومت را در برابر استرس ناشی از کنکور و کرونا افزایش میدهد، افزایش جریان خون میتواند پاسخگویی مغز به استرس را افزایش دهد لذا ورزشهای هوازی ازجمله پریدن، شنا، دوچرخه سواری یا پیاده روی بهترین نوع ورزش است.
تغذیه در روزهای نزدیک به کنکور
کنکوریها با تغذیه مناسب یعنی استفاده از ویتامبنهای گروه B ومواد لبنی و گوشت قرمز و ماهی و سبزیجات با برگ سبز میتوانند احساس نشاط وانرژی را در دورانهای پراسترس ایجاد کنند. ویتامین های گروه C همچون مرکبات، گوجه فرنگی، بروکلی کمک کننده اند و همچنین میزان جذب منیزیم را میتوان از طریق آجیل و مغزها وغلات سبوس دار به ویژه جو افزایش دهند. نوشیدن آب زیاد نیز موجب کاهش افسردگی و خستگی میشود همچنین مصرف جوانه گندم و حبوباتی مثل لوبیا و نخودو عدس و ماش و منابع حیوانی مثل ساردین، ماهی تن، زرده تخم مرغ و جگر اکسیژن رسانی به مغز را بیشتر میکند.
مصرف مواد حاوی مواد معدنی همانند کلسیم، منیزیم، آهن، روی و سلنیوم نقش کلیدی در افزایش توان یادگیری و تقویت نیروی دفاعی و سرعت بخشیدن به روند رشد دارند که شامل گردو، ماهی، جوانه گندم، همچنین زنجبیل و نعناع با افزایش خون رسانی مغز سبب تقویت یادگیری خواهد شد، مصرف عسل وخرما همراه با شیر علاوه بر رساندن انرژی به کنکوری به کاهش اضطراب و استرس آنها نیز کمک میکند زیرا خرما دارای فسفر و کلسیم است و مصرف آن موجب سرزندگی سلولهای عصبی و تقویت مغز می شود. بهترین میان وعده آب هویج است و موجب افزایش تمرکز میشود.
استفاده از قندهای ساده مانند قند، شکر، نوشابه، و شکلات که موجب بالا رفتن ناگهانی قند خون میشود و متعاقب آن انسولین بالا رفته و موجب افت قند خون، خستگی، بی حوصلگی وسردرد را در پی خواهد داشت.
باید از مصرف زیادماست ترش ودوغ و پنیر که هرکدام به نحوی حافظه و سرعت انتقال را کند میکند.
همچنین باید با مثبت اندیشی ذهن خود را از مسایل منفی و ناامید کننده منحرف کرد .
مدیریت زمان
به عنوان یکی از راههای دیگر کاهش اضطراب در کنکوریهاست، گاهی علت اضطراب عدم برنامه ریزی صحیح و نقص درمدیریت زمان است. با هدف گذاری و اولویت بندی این اهداف میتوان میزان آشفتگی ذهن را کاهش دادبعداز هدف گذاری، باید آنها را به اهداف جزیی تر تقسیم نمود و فعالیت لازم را برای رسیدن به آنها در طول روز و هفته وماه گنجاند.
نقش والدین در کاهش اضطراب
دراین دوران والدین باید درمقابل پرخاشگریها، نگرانیها وتمام واکنشهای غیر متعارف فرزند شان صبور باشند وعکس العملی از خود نشان ندهند، در این شرایط خاص انگیزههای درونی کنکوریها را باید تقویت کرد، پس باید به تلاشهای مثبت فرزندتان، بیش از نکات منفی توجه کرد، والدین باید واقع گرا باشند و توقع خود از فرزندشان را هم سطح با جایگاه واقعی او هماهنگ کنید .
کنکور تمام زندگی نیست و در صورت عدم موفقیت در کنکور، وقت برای جبران آن وجوددارد، والدین فضای خانه را باید آرام نگه دارند و از مقایسه تواناییهای فرزندان خود با دیگران پرهیز کنند.