آشنایی بامعرق
معرق ازنظر معنی : اصولا هرچیزرگه دار رامعرق گویند. ولی در مفهوم ، هنرمعرق عبارت است ، از ایجاد نقش ها وطرح های زیبا که ازدوربری وتلفیق چوب های رنگی روی زمینه ای از چوب یا پلی استرسیاه شکل می گیرد. درآموزشگاه آینده برترمیتوانید این هنر زیبا را بیاموزید.
معرق به اشکال و انواع مختلف در کشورهایی همچون هند ، ژاپن ، سوریه ، پاکستان ، چین و کره و کشورهای اروپایی به ویژه ایتالیا و فرانسه از زمان های خیلی دور مشاهده شده است .
این هنر حدود 70 سال پیش از هند به ایران وارد شده است . قدیمی ترین کار معرق روی چوب درایران ، متعلق به احمد رعنا در سال 1313 میباشد. اواین کاررا با استفاده ازمغار ساده که از ابتدایی ترین ابزار ها بود ساخته بود.
معرق روی چوب که درابتدا تلفیقی از چوب وفلز بود، به کمک ذوق و خلاقیت هنرمندان ایرانی تغییر شکل داد . آنها به جای استفاده از یک نوع چوب ، از انواع چوب ها با رنگ های مختلف استفاده کردند. اینک از حدود 72 نوع چوب مانند رز، زیتون ، شمشاد، فوفل ، نارنج ، گردو، اقاقیا ، عناب ، کاج ، ممرز ، سرو…..نزد معرق کاران مرسوم است . به ضرورت گاهی از استخوان شتر، صدف ، روی ، مس ، برنج ، نقره ، عاج وحتی طلا برای تکمیل محصولاتشان استفاده میکنند. آنچه به وجود می آورند آنقدر زیبا و ظریف است که با کلام قابل توصیف نیست.
مراحل معرق کاری
در ساخت معرق روی چوب ابتدا طرح مورد نظر را روی یک کاغذ می کشند . سپس بر روی یک زمینه چوبی می چسبانند . بعدبا کمان اره مویی آن را به چندین قسمت برش می دهند. سپس تکه های به دست آمده را که به آن شابلون نیز می گویند بر روی زیر کار اصلی میخ می کنند. در این مرحله هنرمند رنگ هایی که برای این طرح احتیاج دارد را در میان چوب های رنگی انتخاب می کند . آن ها را به اندازه شابلون ها برش می دهد. جای آن ها بر روی سطح اصلی کار می چسباند.
به غیر از کاشی و چوب ، امروزه با شیشه و چرم و فلز نیز معرق کاری انجام می شود . که همگی از هنر های نوپایی هستند. در معرق کاری روی شیشه یا همجوشی ابتدا شیشه به اندازه قطعات دلخواه برش داده می شود .سپس شیشه ها را رنگ می کنند و در کنار یکدیگر قرار می دهند.در مرحله بعد کار را درون کوره می گذارند .در این مرحله حرارت باعث به هم چسبیدن و یا به اصطلاح جوش خوردن شیشه ها به یکدیگر می شود. این هنر را یک هنر وارداتی می دانند. معرق از اروپا و کشور هایی مانند ایتالیا و اسپانیا به ایران آمده است.
اساتید معرق کاری چوب ایران
در طی سالیان، معرق همپای حرکت زمان پیشرفت کرد .تحولات و نوآوری های مختلفی در آن پدیدار شد. برای آشنایی با مسیر حرکت این هنر، باید به اولین کارگاه منبت و معرق اشاره کرد . در سال 1310 تحت سرپرستی استاد احمد امامی، تأسیس شد . همچنین از اساتید ی چون پرویز زابلی، عباس شه میرزادی، علی و خلیل امامی ، و احمد رعنا یاد کرد. ابتدا اهم فعالیت آن کارگاه، منبت کاری بود و به تدریج در کنار آن هنر معرق نیز پای گرفت. این هنر در آغاز برای تزئین سطح میز، بوفه، در و تکیه گاه صندلی به کار برده می شد. تنها نقش های اسلیمی یا گره یا پنج رنگ محدود چوب های آبنوس، فوفل، گلابی، سنجد و توت مورد استفاده قرار می گرفت .
درآموزشگاه آینده برتربا مجوز رسمی از سازمان فنی وحرفه ای در رشته هنرهای تجسمی میتوانید این هنرزیبا را بیاموزید .با آن کسب درآمد حتی درمنزل نمایید. درمورد اشتغال زایی و کسب درآمد از طریق معرق ، به یک خبراز همشهری توجه نمایید.
مدت زمان لازم برای آموزش معرق ، نسبتا طولانی است . و آن بستگی به استعداد وپشتکار هنرآموزدارد . درآموزشگاه آینده برتر ، این دوره به صورت ترمیک آموزش داده می شود.
درآموزشگاه آینده برترعلاوه بر دوره طولانی مدت آموزش معرق ، دوره های کوتاه مدت هنری مثل آموزش ویترای ،آموزش نقاشی روی پارچه ، عروسک سازی ، پتینه ، بافت فرشینه ، نقطه کوبی روی سفال ، روباندوزی ،…. آموزش داده می شود.
برای مشاهده نمونه های متنوع معرق به صفحه اینستاگرام آموزشگاه آینده برتر به آدرس ayandebartaredu مراجعه کنید.